wtorek, 26 sierpnia 2014

Kuchenne rewolucje – olej makadamia

Tak jak obiecałam  - kolejny artykuł z serii żywieniowych :) Przy niektórych kosmetykach po prostu nie można nie napisać o ich właściwościach po spożyciu :) Tym razem olej makadania - o jego właściwościach urodowych też przeczytacie na tym blogu :)


W naszych kuchniach coraz częściej goszczą produkty pochodzące z najdalszych zakątków świata. Zainteresowanie nimi jest spore, ponieważ często posiadają one rzadkie właściwości. Tak dzieje się między innymi w przypadku oleju makadamia.

Rodowód oleju makadamia

Ojczyzną pochodzenia tego specyfiku są podzwrotnikowe lasy Australii. Źródłem jego pozyskiwania są orzechy drzewa makadamia. Wyglądem przypominają one do złudzenia, dobrze nam znane orzechy laskowe i są uważane za jedne z najsłodszych na świecie. Tłoczony z nich na zimno olej, posiada nie tylko niezwykłe walory smakowe. Cechuje go też bardzo przyjemny lekko orzechowy aromat. Olej makadamia ma przy tym bardzo przyjemną żółtą barwę.

Kuchenny pomocnik
Olej ten najczęściej gości w nowoczesnej kuchni australijskiej. Świetnie nadaje się do
smażenia i pieczenia wielu potraw. Ma to związek z faktem, że dymi się dopiero w temperaturze przekraczającej 230oC. poza tym można go wykorzystywać również, jako dodatek do sałatek i surówek. Maczając w nim chleb czy angielkę możemy uzyskać pomysłową, ale przede wszystkim bardzo zdrową przekąskę.


A co zyskujemy zapraszając olej makadamia do swojej kuchni?

 Oczywiście niepowtarzalny smak i aromat serwowanych potraw, ale nie tylko. To, co bardzo istotne to fakt, że olej ten możemy przechowywać nawet do 2-óch lat bez obaw o to, że utraci on swoje właściwości czy konsystencję. Jest to spowodowane tym, że nie ulega on zbyt szybko utlenianiu oraz jest odporny na działanie światła. Możemy go więc bezpiecznie przechowywać, nawet w przezroczystych pojemnikach. Warto też podkreślić, że olej ten posiada właściwości prozdrowotne. Powinny po niego sięgać przede wszystkim osoby:

  • ·        z nadciśnieniem;
  • ·        chorobami serca;
  • ·        problemami ze zbyt wysokim cholesterolem;
  • ·        problemami z nadwagą.

Poza tym olej makadamia to również bogate źródło cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Jest on również uznawany za doskonały antyutleniacz. Olej ten to również idealny suplement diet dla wszystkich, którzy cierpią na niedobór kwasu foliowego.


Podsumowując: olej makadamia to niezbędnik w naszej kuchni, pod warunkiem, że chcemy gotować zdrowo, smacznie i niezbyt tłusto. Dzięki niemu mogą zyskać nie tylko nasze potrawy na swoich walorach smakowych, które świetnie podkreśli, ale również my sami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz