niedziela, 22 czerwca 2014

Rokitnik – święty owoc Himalajów



Cierń morski, cierń piaszczysty, rosyjski ananas, koralowiec czy po prostu rokitnik (Hippophaë) to mocno rozgałęziony krzew o wyrazistych, pomarańczowych niewielkich, ale soczystych owocach. Rośnie powoli i może osiągać wysokość nawet do 6 metrów. Nie ma zbyt dużych wymagań co do gleby. Jest odporny na działanie szkodliwych czynników atmosferycznych, dlatego często jest sadzony w pobliżu dróg i w parkach. W Polsce najczęściej można go spotkać na piaszczystych wydmach morskich. Jest pod ścisłą ochroną.

Co siedzi w rokitniku?
Rokitnik ma niewątpliwie bardzo wiele zalet, które od dawien dawna wykorzystywane są w medycynie tybetańskiej (pierwsze zapiski pochodzą już z VII wieku), chińskiej rosyjskiej i greckiej. Jest nazywany świętym owocem Himalajów. Nic dziwnego, jest on bowiem prawdziwą bombą witaminową i skarbnicą cennych mikroelementów. Zawiera duże ilości witaminy A, B1, B2, B12, K i E oraz dziesięciokrotnie więcej witaminy C niż pomarańcze. Jest także bogaty we flawonoidy oraz idealnie skomponowane kwasy omega -3, -6, -9 i rzadko występujący antyutleniacz omega -7. Znajdziemy w nim również sporo ważnych pierwiastków takich jak: fofor, żelazo, mangan, bor, wapń i krzem.

Jaki wpływ na nasz organizm ma rokitnik i jego cudowny skład? Przede wszystkim:
·           wspomaga pracę układu trawiennego i poprawia przemianę materii
·           leczy wrzody żołądka, dwunastnicy, trzustki i wątroby
·           poprawia krążenie krwi i pracę serca
·           obniża poziom cholesterolu
·           wspomaga pracę oczu, zapobiega ich wysuszeniu
·           stymuluje system immunologiczny, zwalcza infekcje
·           jest skuteczny w walce z nawracającymi infekcjami grzybiczymi pochwy (Candida Albicans)
·           skraca okres rekonwalescencji po chemioterapii
·           zapobiega powstawaniu stanów zapalnych
·           leczy odleżyny, poparzenia, likwiduje blizny i przebarwienia skórne
·           działa regeneracyjnie na skórę, poprawia jej wygląd i opóźnia efekty starzenia
·           chroni skórę przed szkodliwymi promieniami UV
·           działa przeciwdepresyjnie, dodaje energii i witalności

Zdrowie i piękno ukryte w owocach
Jednym z najbardziej widocznych efektów działania rokitnika jest zdrowy wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Zamiast tuszowania trądziku i innych chorob skórnych, użyj rokitnika. Jego owoce (również naturalny olej z rokitnika) uderzają wprost w źródło problemu, działając zarówno od wewnątrz organizmu jak i od zewnątrz, nie powodując przesuszenia skóry (jak to ma zwykle miejsce w przypadku stosowania kremów i maści z dużą zawartością chemii).


Chcesz długo wyglądać młodo i nie martwić się o zmarszczki? Zaufaj matce naturze i skorzystaj z ogromu witamin jakie są zawarte w owocach rokitnika. Przy okazji odżywisz ciało a opalając się uchronisz je przed szkodliwym działaniem promieni UV.

Dla uzyskania pięknych, zdrowych i lśniących włosów wykorzystaj naturalny olejek z rokitnika.
 Problemy z kilogramami? Najnowsze badania wykazały, że kwasy omega-7 zawarte w owocach rokitnika wysyłają sygnał do mózgu o zaprzestaniu magazynowania w organizmie zbędnych tłuszczów. Tym właśnie zasłużyły sobie na miano bardzo efektywnego suplementu w walce o zgrabną sylwetkę.
Wszyscy uwielbiamy, kiedy nasza skóra jest zdrowa a włosy piękne i jesteśmy w stanie zrobić naprawdę wiele, aby to osiągnąć. Tymczasem wystarczy zwyczajnie wprowadzić rokitnika do swojej diety i skorzystać z jego cudownych właściwości. Jako naturalny olejek aby zaczął działać nie tylko od zewnątrz, ale przede wszystkim od wewnątrz, spożywając kapsułki, pijąc aromatyczne herbaty, jedząc konfitury czy delektując się przepysznymi nalewkami w gronie przyjaznych nam osób. Na zdrowie!

W składach kosmetyków INCI znajdzesz go pod pojęciami:

  • HIPPOPHAE RHAMNOIDES OIL, 
  • OILS, SEABUCKTHORN; 
  • SEA BUCKTHORN OIL; 
  • SEABUCKTHORN (HIPPOPHAE RHAMNOIDES) OIL; 
  • SEABUCKTHORN OILS  
  • HIPPOPHAE RHAMNOIDES EXTRACT, 
  • EXTRACT OF HIPPOPHAE RHAMNOIDES; 
  • SEA BUCKTHORN EXTRACT
  • HIPPOPHAE RHAMNOIDES FRUIT EXTRACT, 
  • EXTRACT OF HIPPOPHAE RHAMNOIDES FRUIT; 
  • EXTRACT OF SEABUCKTHORN; 
  • HIPPOPHAE RHAMNOIDES; 
  • HIPPOPHAE RHAMNOIDES (SEA BUCKTHORN) BERRY EXTRACT;
  •  SEA BUCKTHORN FRUIT EXTRACT; 
  • SEA BUCKTHORN, HIPPOPHAE RHAMNOIDES, EXT.; 
  • SEABUCKTHORN (HIPPOPHAE RHAMNOIDES) EXTRACT; 
  • SEABUCKTHORN EXTRACT; 
  • SEABUCKTHORN FRUIT EXTRACT

poniedziałek, 2 czerwca 2014

O właściwościach kosmetycznych olejku z marchwi słów kilka




Niezliczone właściwości lecznicze i kosmetyczne marchwi znały już nasze prababki. To bardzo dobre, aczkolwiek często niedoceniane źródło witaminy A, B, C, D, E, P i betakarotenu.  Dla naszej wygody wszystkie te cechy zostały przez producentów kosmetyków skumulowane i zawarte w  olejku karotenowym.


Z uwagi na swoje właściwości odżywcze dla skóry olejek ten jest często używany do masażu i w aromaterapii. Daje nam również ogrom korzyści, kiedy spożywamy go w formie suplementu diety.

Przyjrzyjmy się, zatem dokładniej, jakie cudowne właściwości zostały ukryte w olejku z marchwi.





Jak działa olejek z marchwi?

Po pierwsze, dzięki wysokiej zawartości beta-karotenu doskonale regeneruje skórę, poprawia jej koloryt, elastyczność, opóźnia procesy starzenia. Wpływa na zwiększenie produkcji melaniny w organizmie, co z kolei wspomaga efekt opalania.

Chroni jednocześnie przed szkodliwymi skutkami działania promieni UV.

Polecany jest szczególnie w przypadku skóry suchej, zmęczonej, wysuszonej kąpielą, opalaniem słonecznym i sauną.


Jeśli chcesz mieć lśniące i miękkie włosy, możesz śmiało użyć olejku marchwiowego, jako odżywki. Zawartość beta-karotenu oraz witaminy A i E w naturalny sposób chroni je przed nadmiernym wysuszeniem oraz łamliwością, zapobiega również rozdwajaniu się końcówek.

Samo spożywanie witaminy E zapobiega wypadaniu włosów, stymuluje ich wzrost oraz wzmacnia cebulki.

Beta-karoten oraz witaminy zawarte w olejku marchwiowym posiadają nie tylko cudowne właściwości dla Twojej skóry i włosów, ale mają także niesamowite działanie w procesie oczyszczania wątroby oraz krwi ze złogów i niewłaściwych produktów przemiany materii.
Wzmacniają także naszą odporność, ale przede wszystkim sprawują ważną funkcję w utrzymaniu prawidłowego widzenia. Zwłaszcza nocą, wyostrzając wzrok i zapobiegając powstaniu tak zwanej „kurzej ślepoty”.



Wśród niezliczonej liczby benefitów pochodzących z marchwi, soku czy olejku karotenowego należy jednak wspomnieć o możliwości przedawkowania tego cudownego specyfiku. Konsumowanie zbyt dużej ilości marchwi może doprowadzić do hiperwitaminozy (zbyt duża ilość witaminy A w organizmie) sprawiając, że skóra stanie się sucha i „pomarańczowa”, co może przynieść efekt odwrotny do spodziewanej przez nas pięknej opalenizny.



Używając w prawidłowy sposób olejku dostrzegamy jednak znacznie więcej cudownych i przede wszystkim naturalnych właściwości tego specyfiku. Korzystając z ogromu możliwości, jakie dają nam witaminy i związki zawarte w olejku karotenowym zawsze możemy wybrać coś dla siebie. Warto również zapoznać się z jego niesamowitym właściwościami leczniczymi i wspomagającymi pracę naszego organizmu.


Przetworzoną marchew w postaci olejków, ekstraktów itp. w składzie kosmetyków znajdziesz pod nazwą:

CAROTENÖL,

CARROT OIL,

KAROTTENÖL,

DAUCUS CAROTA

SATIVA SEED OIL,

DAUCUS CAROTA SATIVA (CARROT) SEED OIL

CARROT;

CARROT ROOT;

DAUCUS CAROTA SATIVA ROOT,

CARROT ESSENTIAL OIL;

DAUCUS CAROTA SATIVA (CARROT) ESSENTIAL OIL;

DAUCUS CAROTA SATIVA ESSENTIAL OIL;

DAUCUS CAROTA SATIVA OIL