środa, 2 kwietnia 2014

Olej z pestek winogron - zastosowanie w kosmetyce

A dzisiaj zgodnie z obietnicą rozpiszę się o właściwościach olejku z pestek winogron w kosmetyce :)

Tak jak pisałam - olej z pestek winogron znany jest i tłoczony już od czasów starożytnych, jednak to dopiero współczesne badania wykazują jego dobroczynne właściwości nie tylko dla naszego zdrowia, ale i pięknego wyglądu. Właśnie, dlatego coraz częściej możemy spotkać w sklepach olej z pestek winogron w formie ułatwiającej pielęgnację ciała i włosów. Pojawia się on także często jako składnik kremów, toników oraz szamponów czy odżywek do pielęgnacji włosów. 

Olej ten jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych takich jak kwas linolowy. W jego składzie jest także wiele witamin, które rozpuszczają się w tłuszczach, 
a część z nich nazywana jest witaminami młodości. Zalicza się do nich witaminy: A, E, K i D. Warto podkreślić, że właśnie olej z pestek z winogron jest najbogatszym źródłem kwasu linolowego oraz witaminy E, która jest doskonałym antyutleniaczem i składnikiem wielu kremów przeznaczonych do pielęgnacji skóry dojrzałej. Oprócz wyżej wspomnianych elementów można w jego składzie znaleźć także witaminę B6, lecytynę, flawonoidy (doceniane za swoje właściwości przeciwutleniające)resweratrol (skuteczny przeciwutleniacz po raz kolejny) oraz szereg minerałów. Kiedy stosujemy go bezpośrednio na skórę doskonale się wchłania i przekazuje w głąb skóry wszystkie zawarte w sobie substancje odżywcze. 

Co ważne dla wielu osób nie pozostawia na skórze tłustej warstwy. 

Olej tłoczony z pestek winogron pomaga hamować
olej z pestek winogron
procesy starzenia się skóry – 
regeneruje ją i odżywia. Dodatkowo posiada właściwości łagodzące podrażnienia, więc może być stosowany nawet, gdy mamy bardzo wrażliwą cerę. Dzięki swoim właściwościom odżywczym sprawia, że skóra staje się gładka i rozświetlona. Ma także działanie emolientu – nawilża i delikatnie natłuszcza skórę. Poleca się go osobom z problemami skórnymi, gdyż ma działanie tonizujące i przeciwzapalne. Z uwagi na wysoką zawartość witaminy E poprawia jędrność i napięcie skóry. Tworzy także film ochronny na skórze, dzięki czemu wzmocniona 
zostaje lipidowa struktura naskórka.

Podobne działanie olej z pestek winogron wykazuje przy pielęgnacji włosów – wzmacnia je, odżywia i sprawia, że pięknie się błyszczą.

Olej ten może być także stosowany 
w czasie masaży.

Jeśli zastanawiacie się, w jaki sposób wykorzystać olej z winogron do pielęgnacji cery to mamy dla Was małą podpowiedź. Można go wykorzystać do stworzenia domowej maseczki z wykorzystaniem kurkumy, która ma właściwości antyseptyczne i bakteriobójcze i doskonale uzupełnia działanie oleju.

Do sporządzenia maseczki z kurkumą potrzebna będzie 


  • kurkuma w proszku około ½ łyżeczki, 
  • kilka kropel oleju z pestek winogron 
  • i odrobina jogurtu naturalnego. 

Maseczkę nakłada się na twarz na 15-20 minut po czym
spłukuje ciepłą wodą. 


Pamiętać jednak trzeba, że kurkuma może nieco zabarwić naszą skórę w związku, z czym maseczkę najlepiej nakładać wieczorem lub wtedy, gdy nie planujemy żadnego wyjścia z domu

Maseczka ta sprawia, że skóra zostaje oczyszczona z nadmiaru sebum, drobne ranki szybciej się goją a skóra staje się zmatowiona, gładka i promienista.

A na koniec zgodnie z wcześniejszym zwyczajem nazwy INCI pod którymi kryje się olejek z pestek winogron w kosmetykach

  • Grape Seed Oil; 

  • Grape Seed Oils; 

  • Oils, Grape; 

  • Oils, Grape Seed; 

  • Vitis Vinifera Seed Oil

6 komentarzy:

  1. Olej na pewno jest wart uwagi, miałam już ale spożywczy. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja własnie słyszałam szeroko o jego właściwościach przeciwstarzeniowych :) mam dwa kosmetyki eko z tym olejkiem, oba od firmy Petal Fresh - odżywkę do włosów i balsam do ciała. Oba super się sprawdzają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy można go stosować solo na skórę?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja przelałam sobie olej z pestek z winogron do wyczyszczonej buteleczki po odżywce do paznokci i wcieram w paznokcie i skórki co wieczór. Paznokcie mi się bardzo wzmocniły, a skórki już się tak nie zadzierają jak kiedyś :)

    OdpowiedzUsuń