środa, 2 kwietnia 2014

Olej z pestek winogron - zastosowanie w kosmetyce

A dzisiaj zgodnie z obietnicą rozpiszę się o właściwościach olejku z pestek winogron w kosmetyce :)

Tak jak pisałam - olej z pestek winogron znany jest i tłoczony już od czasów starożytnych, jednak to dopiero współczesne badania wykazują jego dobroczynne właściwości nie tylko dla naszego zdrowia, ale i pięknego wyglądu. Właśnie, dlatego coraz częściej możemy spotkać w sklepach olej z pestek winogron w formie ułatwiającej pielęgnację ciała i włosów. Pojawia się on także często jako składnik kremów, toników oraz szamponów czy odżywek do pielęgnacji włosów. 

Olej ten jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych takich jak kwas linolowy. W jego składzie jest także wiele witamin, które rozpuszczają się w tłuszczach, 
a część z nich nazywana jest witaminami młodości. Zalicza się do nich witaminy: A, E, K i D. Warto podkreślić, że właśnie olej z pestek z winogron jest najbogatszym źródłem kwasu linolowego oraz witaminy E, która jest doskonałym antyutleniaczem i składnikiem wielu kremów przeznaczonych do pielęgnacji skóry dojrzałej. Oprócz wyżej wspomnianych elementów można w jego składzie znaleźć także witaminę B6, lecytynę, flawonoidy (doceniane za swoje właściwości przeciwutleniające)resweratrol (skuteczny przeciwutleniacz po raz kolejny) oraz szereg minerałów. Kiedy stosujemy go bezpośrednio na skórę doskonale się wchłania i przekazuje w głąb skóry wszystkie zawarte w sobie substancje odżywcze. 

Co ważne dla wielu osób nie pozostawia na skórze tłustej warstwy. 

Olej tłoczony z pestek winogron pomaga hamować
olej z pestek winogron
procesy starzenia się skóry – 
regeneruje ją i odżywia. Dodatkowo posiada właściwości łagodzące podrażnienia, więc może być stosowany nawet, gdy mamy bardzo wrażliwą cerę. Dzięki swoim właściwościom odżywczym sprawia, że skóra staje się gładka i rozświetlona. Ma także działanie emolientu – nawilża i delikatnie natłuszcza skórę. Poleca się go osobom z problemami skórnymi, gdyż ma działanie tonizujące i przeciwzapalne. Z uwagi na wysoką zawartość witaminy E poprawia jędrność i napięcie skóry. Tworzy także film ochronny na skórze, dzięki czemu wzmocniona 
zostaje lipidowa struktura naskórka.

Podobne działanie olej z pestek winogron wykazuje przy pielęgnacji włosów – wzmacnia je, odżywia i sprawia, że pięknie się błyszczą.

Olej ten może być także stosowany 
w czasie masaży.

Jeśli zastanawiacie się, w jaki sposób wykorzystać olej z winogron do pielęgnacji cery to mamy dla Was małą podpowiedź. Można go wykorzystać do stworzenia domowej maseczki z wykorzystaniem kurkumy, która ma właściwości antyseptyczne i bakteriobójcze i doskonale uzupełnia działanie oleju.

Do sporządzenia maseczki z kurkumą potrzebna będzie 


  • kurkuma w proszku około ½ łyżeczki, 
  • kilka kropel oleju z pestek winogron 
  • i odrobina jogurtu naturalnego. 

Maseczkę nakłada się na twarz na 15-20 minut po czym
spłukuje ciepłą wodą. 


Pamiętać jednak trzeba, że kurkuma może nieco zabarwić naszą skórę w związku, z czym maseczkę najlepiej nakładać wieczorem lub wtedy, gdy nie planujemy żadnego wyjścia z domu

Maseczka ta sprawia, że skóra zostaje oczyszczona z nadmiaru sebum, drobne ranki szybciej się goją a skóra staje się zmatowiona, gładka i promienista.

A na koniec zgodnie z wcześniejszym zwyczajem nazwy INCI pod którymi kryje się olejek z pestek winogron w kosmetykach

  • Grape Seed Oil; 

  • Grape Seed Oils; 

  • Oils, Grape; 

  • Oils, Grape Seed; 

  • Vitis Vinifera Seed Oil

wtorek, 1 kwietnia 2014

O oleju z pestek winogron słów kilka

Na początek małe wyjaśnienie. Ten blog miał być o kosmetykach tylko i wyłącznie. Ale jak to w życiu bywa - rzeczywistość i doświadczenie weryfikuje wiele spraw. I tak pisząc o olejkach doszłam do wniosku, iż grzechem byłoby pominąć ich własciwości zdrowotne w wyniku ich spożywania. Wpływ na skórę jest ważny, ale wiele z tych olejków jest jadalnych - więc czemu by i na ten temat kilka słów nie napisać.
Jak pomyślałam tak i zrobiłam. I w ten sposób pojawi się nowa zakładka i nowa kategoria na stronie.
A teraz już nie przedłużając - tytułowy olej z pestek winogron.



Winogrona – zielone lub różowe. Owoc łatwo dostępny niemal przez okrągły rok. Ich smak zna praktycznie każdy. Bez trudu potrafimy również wymienić ich zastosowanie kulinarne. Jednakże spytani o ich właściwości prozdrowotne, najczęściej milczymy, podczas gdy owoce te – a w szczególności ich pestki – to doskonałe wręcz panaceum na wiele zdrowotnych dolegliwości.



Winogronowa apteczka

- tak w dużym skrócie można, a wręcz należy opisać pestki winogron. Te – z punktu widzenia przeciętnego człowieka – zbędne elementy tego smacznego owocu, skrywają w sobie ogromną ilość komponentów o typowo leczniczym charakterze. Zawierają one w swoim składzie kompleks czterech, istotnych dla naszego zdrowia witamin: A (pomocna w dbaniu o kondycję wzroku i prawidłową pracę tarczycy; pomocna w leczeniu trądziku), E (łagodzi zmęczenie), K (pomocna przy procesach krzepnięcia krwi; zmniejszenie bardzo obfitego krwawienia miesiączkowego) i B6 (wsparcie dla układu nerwowego). Ponadto bogate są w nienasycone kwasy tłuszczowe (wsparcie dla czynności mózgu, serca, siatkówki,)..

Jak zatem widać pestki winogron to najwyraźniej niedoceniany przez nas surowiec, z którego w odpowiednich warunkach wytwarza się olej.




Pasjonaci sztuki kulinarnej, chwalą sobie olej z pestek winogron z racji na jego walory smakowe (posiada lekko orzechowy posmak) i … niemal zupełny brak zapachu. Z upodobaniem dodają go, więc do różnego rodzaju potraw takich jak chociażby różnego rodzaju sałatki, marynaty czy dania z serem. Z kolei ze względu na jego niskokaloryczność, zyskał on sobie go sprzymierzeńców wśród dietetyków i ekspertów ds. zdrowego odżywiania.

Jednakże ten sam specyfik, doskonale odnajduje się także, jako suplement diety. Warto po niego sięgnąć, gdy dopadły nas lub jeśli chcemy uniknąć takich dolegliwości jak:

- choroby serca;

- schorzenia ze strony układu krążenia;

- osłabienie odporności;

- zrujnowany system nerwowy;

- kłopoty z pamięcią czy koncentracją.

Ponadto olej z pestek winogron poleca się przy:

- podwyższonym cholesterolu;

- osłabieniu mięśni;

- kłopotami ze wzrokiem;

- problemami ze strony mechanizmu przemiany materii.

Odświeżający Olej z pestek winogron 100% BingoSpa 10 ml - trądzik, łojotokowe zapalenie skóry
Warto też nadmienić, że w pestkach winogron znajduje się potężna ilość witaminy C – jednego z silniejszych przeciwutleniaczy. Dzięki temu olej z pestek winogron, to nasz największy sprzymierzeniec w walce z wolnymi rodnikami, które – chociaż niewielkich rozmiarów – potrafią siać ogromne spustoszenie w naszym organizmie. O wolnych rodnikach i walce z nimi napisałam naprawdę sporo na blogu poświęconemu zmarszczkom - zmarszczkowo.blogspot.com



Jak używać oleju z pestek winogron?

Aby móc odczuć na własnej skórze moc oleju winogronowego, możemy zastosować go w trojaki sposób czyli jako:

- dodatek do potraw;

- olejek do masażu (leczniczego, relaksującego a nawet erotycznego);

- olejek do kąpieli.

A w następnym wpisie skupię się na właściwościach urodowych i pielęgnacyjnych tego olejku